ВІДКРИТЕ ЗВЕРЕННЯ Директора та президента БК «Черкаські Мавпи», О. Нагорного та В. Бузька

Черкащани, земляки!

Звернутися до Вас із відкритим зверненням змушує ситуація, яка останніми днями відбувається у Черкасах. Мова йде про «ніби виділення приватному баскетбольному клубу 1,5 млн грн із бюджету». У цьому зверненні хотіли б детально розповісти про ситуацію із баскетбольним рухом у Черкасах і про ті маніпулятивні висловлювання, які активно використовують деякі місцеві політики і опозиційні депутати.



«Черкаські Мавпи» і Михайло Бродський

Баскетбольний клуб «Черкаські Мавпи» був заснований у 2004 році. Наступного року, до речі, йому виповниться 20. Увесь цей час клуб існував переважно на кошти мецената Михайла Бродського. Спершу це була команда, основу якої складали студенти-баскетболісти із ЧНУ і Академії пожежної безпеки. Згодом  підтягнулися легіонери, закордонні виконавці. Клуб зростав, ставив амбіційні цілі.

2004 рік – клуб розпочинає свою діяльність.

2007-2019 рік – «Черкаські Мавпи» виступаютьу Єврокубках.

2014 рік – вихованець «Черкаських Мавп» Святослав Михайлюк у 17-річному віці (світовий рекорд) дебютує на Чемпіонаті Світу за збірну України.

2017 рік – «Черкаські Мавпи» стають Чемпіонами України.

2022 рік – вихованці Мавп Іван Ткаченко, Святослав Михайлюк та Дмитро Скапінцев виступають у складі збірної України на чемпіонаті Європи і доходять до 1/8 фіналу.

У 2019 році реалізується амбітний проект. Проводиться реконтрукція спортивної зали ЗОШ № 18. Саме корпорація «Група Венето» і меценат Бродський вкладають в зал 100 тис. доларів. Тепер цим залом можуть користуватися всі спортсмени Черкас! Але про це ніхто не згадує.

І з року в рік Михайло Бродський інвестує в розвиток клубу. Чимало бізнесменів тоді говорили: «Навіщо клуб, який не приносить прибутку?». Спорт – це не бізнес. Тут нема прибутку. Але головна цінність не в прибутках, не в грошах чи статусі. А в наших дітях!

Дитячі баскетбольні школи

Паралельно із розвитком основної команди створювалися дитячі секції. Мережа дитячих команд з року в рік зростала. На вершині свого розвитку в 12 дитячих баскетбольних командах вже займалося понад 500 дітей. Кожна ця дитина – це відірваний від вулиці підліток! Відірваний від алкоголю, поганих компаній, наркотиків. Більше того, починаючи з 2011-го майже в кожній юнацькій збірній України прописані черкаські хлопці, а в деяких збірних вони взагалі мають ключові ролі.

Ми створювали не тільки команди. А сприяли створенню спеціалізованих спортивних класів, де діти навчалися і посилено тренувалися. У спортивних класах завжди існувало залізне правило: «Шкільна програма на першому місці». Хочеш грати в баскетбол – навчайся!
Ми раді, що на певних етапах міська і обласні влади підставляли плече дитячому баскетболу. На той момент усі прекрасно розуміли, що розвиток черкаських дітей – це важлива справа. З місцевих бюджетів фінансувалися потреби дитячих команд. Це не покривало всіх витрат, але це підкреслювало те, що місцева влада підтримує розвиток дитячого спорту у Черкасах.Були роки, коли це фінансування ставало своєрідним політичним шантажем…. Ймовірно цього року для деяких депутатів, це теж можливість самопіару чи інші якісь невідомі для нас цілі. Ми б не хотіли зараз про це.

За 19 років «Черкаські Мавпи» стали впізнаваним брендом. Впізнаваним не лише у Черкасах, але й в Україні та світі.Як кажуть з пелюшок, виховали цілу плеяду баскетболістів світового рівня. Святослав Михайлюк – нині гравець НБА в США. А в минулому – випускник Першої міської гімназії. Його фотографія висить в фоє гімназії серед інших відомих випускників закладу, він приклад для тисячів хлопчиків та дівчаток. Ще один гравець збірної України – Дмитро Скапінцев – випускник школи №17, – цього літа теж працював з основою клубу НБА. Шість років грав у Мавпах. Починав, як кажуть, з «нуля».

Два роки ковіду і другий рік повномасштабної війни

Ковід вніс свої корективи в розвиток баскетболу. Ігри головної команди без глядачів. Це найбільше «покарання», мабуть, для будь-якої ігрової команди.

…. Лютий 2022 року. Шок для всіх. За кордон виїхали родини юних баскетболістів. Здавалося б на дитячому баскетболі в Черкасах можна поставити хрест. Якщо дитина не грає півроку, вона втрачає в розвитку від 1-2 років.

За певний час діти повернулися в Україну. Клуб почав знову формувати дитячі команди. А тим часом працівники клубу пішли добровольцями на війну. Лікар клубу з позивним «Док» нині в лікарні в Києві. В ЗСУ дитячий тренер Віктор Короткий, прес-секретар Максим Гаптар, ведучий усіх домашніх ігор Віктор Лихолай, члени фанатського клубу, батьки дітей-спортсменів….

1,5 млн грн і підтримка міської влади

Влітку 2023 року між міською владою і «Черкаськими Мавпами» був укладений Меморандум про співпрацю. При МСК «Дніпро» відкривався новий напрямок – баскетбольний. І це нормально. Є досвідчена іменита команда зі своїми напрацюваннями і міська влада, яка прагне розвивати баскетбол. Саме цей документ став основою для зміни назви і відповідно концепції роботи. Черкаські Мавпи стали «Черкаські Мавпи – Дніпро».

У сезон 2023-2024 років баскетболісти увійшли як структура спортивного клубу «Дніпро», де є дві волейбольні команди (чоловіча та жіноча), регбійна і футзальна. Окрім основних функцій, команди матимуть ще й соціальне навантаження: тренуватимуть команду баскетболістів-візочників, а лікарі – надаватимуть послуги з реабілітації ветеранам.

Куди підуть 1,5 млн грн? Це часткове утримання баскетбольного напрямку в МСК «Дніпро»: коши на відрядження, перевезення команди, розміщення в хостелах під час виїзних матчів, та оплата комунальних послуг в комунальному ПС «Будівельник», де проводять тренування баскетболісти.

Сума в 1,5 млн грн прораховувалася  ще у серпні, відповідно подавалися усі бюджетні розрахунки. Лише у жовтні було прийнято рішення про фінансування. Хоча команда вже була заявлена від МСК «Дніпро» і зіграла 5 матчів в Чемпіонаті, 3 з яких виграла. Тому враховуючи деякі бюджетні аспекти, сума, яка остаточно надійде до МСК Дніпро буде в рази меншою.

На сьогодні клуб «Черкаські Мавпи» – це невідємна частина спортивної складової Черкас та майбутнє наших дітей, а не чиясь іграшка. Це важливий соціальний проект, який у важкий час, отримавши підтримку місцевої влади, є імпульсом для тисячів дітей, що займаються баскетболом.

Сподіваємося цей наведений фактаж розвіє маніпулятивні меседжі побудовані на перекручених фактах деяких депутатів.

З вірою у краще та перемогу України!

Напишіть відгук