Наталія Євтушевська: «Мета в нас одна- зберегти жіночий баскетбол в Черкасах»

На тренувальній базі «Венето-Черкаси» іде підготовка до наступних змагань. Клубна пресслужба завітала на тренування і поспілкувалась з головним тренером Наталією Євтушевською.

– Наталіє Борисівно, на сам початок хотілось би почути вашу оцінку ігор що вже відбулись і команди зокрема. Ви задоволені виступами своїх підопічних?

– По-перше, хочу сказати слова вдячності ЗСУ, завдяки яким ми почали Чемпіонат України та продовжуємо грати пори всі труднощі.

 Ми зіграли вже майже 3 тури (одна гра в 3 турі не була дограна через проблеми зі світлом). Дівчата всі стараються як на тренуваннях, так і під час ігор. Я не можу сказати, що не задоволена ними, але знаю, що вони можуть більше. 

– Чи важко було зібрати команду?  

– Ні, це не було важко, дівчата самі хотіли тренуватися. Ми почали влітку тренування на вулиці, потім зайшли в  зал. Прикро, що почали майже з нуля, команда більше ніж пів року була без тренувань. Але я бачу в них бажання вдосконалювати та боротися в кожній грі.

Більшість гравчинь команди вихованки баскетбольної школи «Черкаських Мавп». Тому мені б хотілося сказати слова вдячності Михайлу Бродському, який є засновником баскетбольної школи в Черкасах. Багато хлопців та дівчат виступали й маю надію в майбутньому виступатимуть в ВЮБЛ, вихованці нашої школи грають в професійних клубах. В нашій баскетбольній школі побудована правильна система багаторічної підготовки молодого покоління, які за підтримки Михайла Юрійовича виходять на вищий рівень. Завдяки таким меценатам в нашого баскетболу є майбутнє. Наша баскетбольна школа підтримує в цей нелегкий час багато хлопців та дівчат, які продовжують займатися улюбленим  видом спорту.

– Які цілі команда ставить перед собою в цьому сезоні? І чи може щось їм завадити?

– Мета в нас одна – зберегти жіночий баскетбол в Черкасах, тому, що в нас є покоління молодих баскетболісток, які в майбутньому зможуть виступати за команду «Венето-Черкаси». Наша мета здобувати досвід з кожної грою, вчитися у більш досвідчених команд.

– Цьогоріч в чемпіонаті беруть участь доволі змішані команди. «Венето-Черкаси» юна за складом команда, дівчатам часто доводиться протистояти суперницям старшим і досвідченішим. То чи можна говорити по рівну боротьбу? 

– Інколи в нас виходить грати на рівних умовах з більш досвідченими командами, але в нас немає ротації, що є великою проблемою. На початку чемпіонату було помітно, що дівчата, слабі фізично, тому вони зараз займаються додатково з тренером по ЗФП.

Для нас кожен матч – це досвід. Програш – це теж досвід, який в майбутньому допоможе нам стати сильнішими. Наші ігри показали, що треба працювати над реалізацією, інколи допускаємо дитячі помилки. Але в команди є прагнення ставати сильнішими та вигравати в кожній половині грі, є розуміння, що треба ще більше працювати.

– Під час першого домашнього бабла матчі переносились через повітряні тривоги, а останнього разу гра була перенесена через відключення світла. Це дестабілізує команду?

– Це складно як морально, так і фізично. Під час першого домашнього туру ми майже три години чекали на продовження гри, яку все ж таки потім догравали на наступний день. Для мене це було дуже важко і можу уявити як для дівчат. Адже більшість з них чекаючи на гру, замерзли й потім було дуже важко  розігріватися.

– Другий тренер команди Елеонора Чек, як відомо, не проживає в Черкасах. Як часто їй вдається відвідувати тренування. Який її внесок в тренувальний процес?

– Елеонора Анатоліївна досвідчений тренер. Вона мені дуже допомагає в тренувальному процесі. Приїжджає за 4-5 днів, підказує індивідуально дівчатам, на що треба звернути увагу, а мені допомагає в розборі відео. Ми з нею постійно підтримуємо контакт в телефонному режимі. Я їй дуже вдячна за допомогу та людяність.

– У команди дуже сильна підтримка в соціальних мережах. Нещодавно навіть з’явилась фан-сторінка «Венето-Черкаси» в Instagram. А чи комунікує команда з прихильниками та, чи впливає відсутність живої підтримки під час змагань на настрій команди?

– Сторінку в соціальних мережах створили юні баскетболістки. Це наше молоде покоління, яке займається баскетболом і яке дуже любить баскетбол. На фан-сторінці нас вітають з перемогами, підтримують при поразках, вітають з Днем народження та інше. Вони дивляться кожну нашу гру, роблять фото та вчаться на наших іграх. Мені це дуже приємно. Майбутнє у нашого баскетболу обов’язково буде. Дуже б хотілося, щоб ці діти були на наших іграх, жива підтримка на матчах важлива для команди.

Напишіть відгук