Міхельсон: “Ми намагаємося допомогти кожній дитині, яка має відношення до баскетболу та її сім’ї”

Головний тренер Черкаських Мавп Максим Міхельсон, який є одним із співзасновників баскетбольних таборів для дітей з Україні Латвії, розповів детально, як можна стати учасником цього проекту, та до чого всім необхідно бути готовими.



Увага! В Латвії діють табори для баскетболістів з України!

“По-перше, хочу подякувати Айнарсу Багатскісу та його дружині Ільзе за величезну допомогу в створені цього проекту! Без них нічого подібного ми створити не змоглиб! 

Першочергова мета цього проекту – вивезти якомога більше дітей баскетболістів та їхніх сімей у безпечне місце та створити навколо дітей такі умови, щоб вони були максимально близькі до тих якими вони були в них до війни. Ці діти займаючись баскетболом постійно їздили на змагання та баскетбольні табори, тож ми вирішили створити для них саме такі табори до яких вони звикли. Ми намагаємося допомогти кожній дитині яка має відношення до баскетболу та її сім’ї. 

Цей процес має декілька етапів:
1. Наші координатори в Україні та Латвії збирають заявки від охочих, перевіряють інформацію стосовно складу групи та формують групи для виїзду.
2. Батьки дітей та тренери визначають серед учасників цих груп відповідальну особу яка буде постійно на зв’язку з координаторами під час подорожі, визначають спосіб в який вони будуть діставатися до кордону та перетинати його (автобус, потяг, авто, пішки) та вирушають.
3. Групи, які перетинають кордон збираються у Варшаві в кризових центрах, де вони очікують автобусу безпосередньо до таборів.

Хочу наголосити, що всі ці етапи організовуються виключно батьками та тренерами, які організовують подорож. Звісно, ми допомогаємо та коригуємо ці етапи, якщо в групи є така потреба. За цей період було відправлено декілько груп тому вже відпрацьова деяка логістика. Але ми ніяким чином не відповідаємо за цей відрізок подорожі, тому що все це відбувається в період та на теріторіі війни, цей процес абсолютно непідконтрольний та непередбачувальний і дати якісь гарантії чи організувати комфортні умови подорожі ми не маємо змоги. У зв’язку з цим існує ще один нюанс до якого треба бути готовим всім подорожуючим без виключення – доволі тривалий час очікування свого автобусу у Варшаві! Хочу щоб усі розуміли, що ми допомагаємо  забрати і діставити вас із Варшави до Латвії – безкоштовно. А це означає що треба знайти та організувати трансфер через три країни і на це необхідно витратити час. Цього уникнути практично неможливо! Всім учасникам необхідно бути готовими чекати. Всі безкоштовні автобуси, які ми можемо відправити –  їдуть за групами із Латвії. І в свою чергу вони навіть не починають оформлювати документи до того періоду як отримають наступну інформацію: 

– група перетнула кордон;
– список групи;
– точка локації групи у Варшаві.

Тому якщо ви хочете отримати безкоштовний трансфер Варшава-Латвія, процес такий – коли група перетинає кордон та дістається місця, де вона перебуватиме у Варшаві, ми складаємо списки групи (буває що група дорогою змінює свій склад, деякі діти приєднуються або батьки кажуть – дякуємо далі ми маємо свої плани), шукаємо автобус під реальну кількість подорожуючих, який готовий безкоштовно поїхати за групою, подаємо їм  точні списки, точне місце локації групи та контактний телефон відповідальної особи у складі групи і лише тоді водій оформлює документи і вирушає до Польщі. Їхати  10-14 годин. У Польщі йому за законом потрібно відстоятися 8-10 годин і лише після цього він їде до Польщі. Все це займає час. Дуже важливий момент – без списків навіть немає мови про виїзд автобуса. Люди, яких немає в списках не мають шансів сісти в автобус. Тому, будь-ласка, якщо ви дістаєтесь Польші самостійно – якомога раніше виходьте на зв’язок з координаторами, щоб вони встигали додавати Вас до списків груп та будьте постійно на зв’язку! Це все мова про те, як ми можемо вам допомогти безкоштовно. Якщо вас не влаштовує варіант – сидіти і чекати, є поїзди, літаки, автобуси. Ви кажете нам свою групу, ми вас визначаємо в конкретний табір і ви з комфортом за власний кошт їдете туди. 

Стосовно умов, які створені в таборах. Хочу відразу попередити що немає а ніякого сенсу робити спроби домовлятися кого куди і в які умови відправляти! Ми допомогаємо тим дітям та їхнім родинам, яким дійсно потрібна допомога! Якщо у вас є можливість обирати куди поїхати та які умови отримати, будь ласка, їдьте туди де ви можете, а ми віддамо це місце дитині, яка дійсно потребує допомоги і їй немає куди їхати! Ми не організовуємо для вас тур поїздку до п’ятизіркового отелю з обслуговуючим персоналом. У нас допустимі умови та чесне розподілення груп по списку. Якщо сформована група ми її розподіляємо в той табір, який йде по списку іх організації. Я навіть не запам’ятовую назви міст. Знаю лише цифри, де і скільки ми маємо вільних місць. На питання, які умови, я відповідаю одразу всім і зараз – там безпечно! Це перше що нас турбує. Звісно ми не селимо нікого у підвали або недопустимі умови! Я сам передивляюсь всі табори та умови, які вони можуть нам надати перед тим як ми вирішуємо задіяти те чи інше місце. 

Дитина буде в теплі, їй буде де спати, що їсти і буде доступ до зали. Діточок намагатимуться відволікти від поганих думок з ними будуть займатися баскетболом, десь це будуть українські тренери, десь латвійські. Десь ці умови кращі десь гірші, але всі вони нормальні! Та головне, це ставлення від місцевих жителів до наших дітей! Всі люди дуже доброзичливі до нас, намагаються допомогти абсолютно в кожному питанні! 

Будь ласка, давайте вчасно і чітко інформацію нашим координаторам. Та ще раз наголошую, що наша відповідальність за вас розпочинається тоді, коли ви ступили або в наш автобус або на поріг нашого табору.

Наголошуємо, що ми можемо прийняти залучити до цього проекту лише  категорію людей, які відповідають критеріям які визначені на старті організації нашого проекту – це діти баскетболісти, мама/бабуся, рідні братики/сестрички цих баскетболістів. Попереджаю, “домовитися там на місці” не вдасться. Ми працюємо на дружбі та довірі один до одного і в нас є певні домовленості між собою через які ми не переступаємо. Тому і вас закликаємо чітко притримуватись умов формування списків груп і давати інформацію що відповідає дійсності. 

Також звертаю вашу увагу що жодної копійки огранізатори та координатори табору ні за що не беруть! Якщо хтось намагається запропонувати свої послуги в питанні влаштування вашої дитини в таборі за гроші – це шахраї!!! В них немає жодного шансу це лише спроба вас обдурити!”.

Координати:
Головний координатор у Латвії
Маляр Світлана Сергіївна
+380 (66) 63 85 181 (Viber, WhatsApp)

Координатор у Києві та Київській області
Здирка Ангеліна Едуардівна
+380 (97) 865 22 55
Координатор у Черкасах (центральна Україна)
Івлєв Василь Миколайович
+380 (50) 931 30 80
Координатор в Одесі:
Янакі Владислав Ілліч
+380 (66) 105 52 09

Напишіть відгук