Вихованець «Черкаських Мавп» став другим українським чемпіоном НБА. Сезон Святослава Михайлюка з Бостон Селтікс

Вихованець баскетбольної школи «Черкаських Мавп» Святослав Михайлюк став другим в історії українцем, який завоював титул в найсильнішій лізі світу — 27-річний захисник став чемпіоном НБА у складі Бостон Селтікс.

Команда Свята, в свою чергу, стала найтитулованішою в історії ліги: зазнавши за весь постсезон лише трьох поразок, Бостон завоював 18-й титул в історії франшизи.

Останнім українцем, який ставав чемпіоном НБА, був Станіслав Медведенко: бігмен завойовував два титули із легендарними Лос-Анджелес Лейкерс Кобі Браянта та Шакіла О’Ніла в 2001, 2002 роках. Тепер в України є два чемпіони НБА. Свят відіграв свій шостий сезон за океаном. Після чотирьох років в коледжі Канзасу Михайлюка під 47-м номером на драфті обрали Лейкерс. Після старту професійної кар’єри з каліфорнійцями Михайлюк пограв за Детройт, Оклахому, Торонто, Нью-Йорк та Шарлотт. Святослав вдало відіграв завершальну частину минулого сезону 2022/23 у складі Горнетс, де в 19 матчах мав в середньому 10.6 очка, 2.7 передачі а 2.4 підбирання за 40.4% реалізації триочкових.

Минулого літа ситуація з продовженням карʼєри Свята в НБА залишалась невизначеною та супроводжувалась чутками про інтерес до українця від грандів європейського баскетболу. Але Михайлюк дочекався на пропозицію від контендера зі Сходу. Бостон підписав українця, а ближче до екватору регулярного чемпіонату гарантував контракт Свята, який зберіг місце в ростері найкращої команди світу (64 перемог, 18 поразок — в регулярному чемпіонаті, 16 перемог, 3 поразки — в плей-оф НБА).

Українець взяв участь рівно в половині матчів регулярки: 41 матч, 4.0 очка, 1.2 підбирання та 38.9% реалізації кидків з гри. Найпам’ятнішою для Святослава в регулярці стала заключна гра перед плей-оф проти Вашингтона, в якій українець отримав рекордні 37 хвилин ігрового часу, набрав 26 очок, реалізував 6 з 8 триочкових, а також записав до активу 5 підбирань та 5 передач, повторивши особистий рекорд результативності.

Перший досвід виступів у постсезоні НБА Свят отримав в сезоні 2021/22 років за Торонто. Чемпіонський похід із Селтікс — другий плей-оф для Святослава. За Бостон у постсезоні українець зіграв у 8 матчах, отримував середньому лише по 4 хвилини і виходив на паркет в кожній серії — проти Маямі, Клівленда, Індіани та Далласа.

Під час церемонії нагородження Михайлюк загорнувся в прапор України, а на виїзну четверту гру фіналу в Далласі вийшов у кросівках з патріотичним написом: “Stand with Ukraine та Героям Слава”.

“Це честь, важка робота і трохи удачі. Я відчуваю, що мені просто пощастило опинитися в цьому становищі, продовжувати грати в баскетбол на високому рівні. Я відчуваю, що гра в фіналі НБА – це мета та мрія кожного баскетболіста. Очевидно, у мене є шанс виграти титул, створити власну спадщину. Люди повірять, що хтось здатен це зробити. Позаду залишиться шлях, який люди намагатимуться наслідувати. Це справді приємно.

Я є частиною команди, яка потрапила до фіналу НБА. Відчуваю, що це приносить радість людям в моїй країні, тим, хто підтримує баскетбол, хто стежить за ним. Я хочу дати їм щось світле і зробити їх щасливими будь-яким способом. Просто знаючи, що я з України і я дістався цього рівня”, — сказав Свят за декілька днів до завоювання титула чемпіона НБА.

Свят зіграв 293 матчі в НБА, в середньому за 15.8 хвилини в регулярних чемпіонатах українець набирає 6.3 очка, 1.7 підбирання та 1.3 передачі при 36.3% реалізації триочкових. Михайлюк — другий в історії український чемпіон НБА, третій серед представників нашої країни за кількістю зіграних матчів у найсильнішій лізі світу та перший український захисник, який пробився до НБА. Раніше в НБА грали лише українські бігмени — Потапенко, Медведенко, Фесенко, Кравцов, Печеров та Скапінцев. Свят пройшов повний чемпіонський сезон із Бостоном і вписав своє ім’я до історії, як другий чемпіон НБА з України — далі буде.

Напишіть відгук