Кіріл Прокопенко: «Наша команда – найвища серед усіх у чемпіонаті»

Черкаські Мавпи-ОСДЮСШОР цього сезону вирізняються з поміж інших команд ВЮБЛ-04 одним компонентом. Передня лінія «Мавп» дійсно найкраща в Україні у цій віковій категорії. Одразу троє баскетболістів мають зріст понад два метри. Практично у кожному матчі «Мавпи» із великою перевагою виграють підбирання. Про секрети домінування на щитах ми вирішили розпитати в одного з лідерів команди Кіріла Прокопенка. Центровий у цьому сезоні в середньому за гру здобуває 11 очок та робить 9 підбирань. 

– Кіріл, ви досить непогано стартували у цьому сезоні. Зараз перебуваєте у верхній частині турнірної таблиці? Ті матчі, де програли, були вкрай близькими. За рахунок чого цьогоріч вдався такий прогрес?
– Перші тури були для нас були не зовсім вдалими. Було багато помилок, але далі поступово почали більше застосовувати комбінації. Почали робити те, що говорить тренер. Стали краще захищатися. Загалом ми прагнемо виграти у кожному матчі. Втім на кожну гру є налаштування – демонструвати наш баскетбол, виконувати те, що ми награємо на тренуваннях, всі наші комбінації. Коли це вдається, тоді здобуваємо позитивний результат.

– Ви тривалий час граєте у ВЮБЛ, а цьогоріч у вас хороший ривок. Особливо потужна передня лінія. У цьому головний чинник вашого успіху?
– Ми додали у зрості, у фізичній підготовці. Стали швидшими. У нас висока команда, тому часто у матчах у нас є перевага. Також ми ретельно готуємося до усіх матчів. Передивлялися ігри своїх суперників, з якими грали раніше. Аналізуємо наші помилки.

– На скільки сантиметрів ти підріс за літо?
– У минулому сезоні мене міряли, зріст був 190 см. Зараз вже 2 метри рівно.

– У вашій команді дуже потужна передня лінія. Три високих центрових, зростом понад два метри. Розкажи як ви граєте, як ділите ігровий час?
– Все залежить від суперника. У нас три центрових. Часто матч починають двоє, щоб вони закривали трисекундну зону, не пускали нікого туди. А далі, як хтось втомлюється, то міняємо одного або двох і продовжуємо грати. У нас є на кого міняти, тому легше.

– В інших командах є гравці такого зросту?
– Наша команда найбільш висока серед усіх. В інших команд є гравці, зростом 190. У нас же троє понад 2 метри, інші гравці теж є по 190.

– У більшості матчів ти робиш чимало підбирань. За свою юнацьку кар’єру скільки найбільше підбирань зробив за матч?
– Ще у перші роки в одному матчі у мене було 33 підбирання. А цього сезону мій рекорд – 22 підбирання.

– Розкажи, як ти працюєш над цим компонентом? Як потрібно правильно ставити спину, боротися за підбирання? Те, що в тебе високий зріст – зрозуміло. Втім, що окрім цього потрібно, щоб забирати відскок?
– Коли йде кидок не потрібно дивитися куди летить м’яч, куди він відскочить. Треба йти під кошик і виривати там місце, щоб зайняти правильну позицію. Тому що, якщо просто дивитися за м’ячем і думати, що він до тебе прилетить, то цього не буде. Просто йдеш під кільце, займаєш позицію і забираєш м’яч.

– Що більше всього любиш робити на майданчику?
– Складно сказати. Залежить від моменту. Коли забиваєш триочковий, то це по своєму хвилюючий момент. Ти забиваєш і отримуєш моральне піднесення. А найбільше подобається, коли ми граємо комбінацію і вона працює і призводить до набору очок.

– Зараз сучасні центрові все частіше виконують триочкові. Як у тебе з цим?
– У мене зріст 2 метри. А ще два хлопці мають зріст 210 і 215 см. Вони можуть виконувати триочкові, але бажано, щоб вони з під-кільця забивали. А мені частіше дозволяють виконувати кидки. Коли я відкритий на периметрі, то можуть виконати дальній. Немає проблем. На тренуваннях ми працюємо над цим.

– У вас хороша конкуренція в команді. Як тобі працювати на тренуваннях проти Івана Токовенка і Владислава Семерича? Наскільки ця конкуренція допомагає потім вам у матчах?
– Стосовно наших взаємин, то конкуренції немає. Ми підтримуємо один одного, допомагаємо. На тренуваннях боремося, це досить складно, адже ми всі високі. Втім потім у матчах нам вже легше, оскільки наші суперники нижчого зросту. Тому ми під час гри між собою все це відпрацьовуємо із максимальною відданістю. Ми навіть на аматорський чемпіонат заявились, щоб отримати новий досвід, де граємо проти значно старших суперників і вони нам щось нове підказують. Це допомагає під час сезону.

– Слем-данк у грі вже виконував?
– У грі ні. На тренуваннях без проблем можу дати згори. Або перед грою, на розминці. У матчі не хочеться, тому що бачиш матчі наших команд, як хлопці намагаються у грі зробити слем-данк, а б’ють в дужку. Не хочеться цього, краще забити надійно і здобути два очки. До того ж, у нас не скрізь зали хороші, тому іноді небезпечно виконувати данк.

– Якщо об’єктивно себе оцінювати, яка твоя найбільш сильна сторона?
– Права рука і прохід з правого боку. З лівою рукою поки не все так добре. Особливо потрібно працювати над лівою рукою, над дриблінгом. Адже права рука вже звикла, а ліва іноді підводить. Також кидки іноді не летять, тому часто їх відпрацьовую.

– Головне завдання на сезон?
– Головне завдання – вийти до фіналу. Хочу вивести команду до фінальної 8-ки, щоб вийшли далі.

Джерело: mavpabasket.com

Напишіть відгук